2. lépés - Jogi előírások kiválasztása

Az Európiai Unió és a tagállamok is jogszabályokat (irányelveket, rendeleteket) adnak ki, amelyekben meghatározzák azt, hogy adott termék milyen feltételek mellett tekinthető megfelelőnek, biztonságosnak az emberek, háziállatok és vagyontárgyak, valamint a környezetük számára egyaránt.
(Egyes termékek esetén a CE jelölés elhelyezése jelzi, hogy teljesíti ezeket az előírásokat, de ezen kívül egyéb előírások is léteznek, amelyeket szintén figyelembe kell venni!) 

A követelmények egy része egységes, azonos az EU teljes piacán (pl. a CE jelölést előíró jogszabályok), de egyes területeken nemzeti hatáskörben kiadott jogszabályok országhatárokon belüli, egyedi előírásokat is tartalmazhatnak.
Az előbb említett követelmények teljesítése vagy a teljesítésük ellenőrzése miatt van szüksége a tervezőknek, gyártóknak és forgalmazóknak a vonatkozó jogszabályok ismeretére.

A gépek CE jelölésével kapcsolatos alapvető jogszabályok:

  • 2006/42/EK irányelv a gépekről (MD)
  • 16/2008. (VIII. 30.) NFGM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és a megfelelőségük tanúsításáról

 


Mitől lesz egy termék gép a CE jelölés szempontjából?

Úgy is kérdezhetnénk, mikor kell foglalkoznod a CE jelöléssel?
A választ könnyen elintézhetjük azzal, hogy hát meg kell nézni a fenti jogszabályokban, hogy mi mindenre terjednek ki, mire vonatkoznak, azaz mi a hatályuk. Ez azonban nem jelent általában érdemi segítséget.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a dolgodat, összegyűjtöttük egy helyre azokat a termékeket, amelyek esetében a fenti jogszabályok követelményeit figyelembe kell venni, természetesen megadva a vonatkozó fogalommagyarázatokat is. Az összefoglalót "A gépdirektíva hatálya" címen innen tudod ingyenesen letölteni.

Egyéb jogszabályok

Hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, nagy valószínűséggel sajnos nem elég csak a gépek CE jelölésével kapcsolatos előírásokat ismerned.

Az alapelv: egy terméknek az összes rá vonatkozó jogszabályi követelményt teljesítenie kell. Ez azt jelenti, hogyha az adott gép egyszerre több termékkategóriába is beletartozik, akkor bizony az összes kategória követelményeit ismerni és teljesíteni kell!
Összegyűjtöttük Neked, hogy milyen termékkategóriák léteznek a CE jelölés szempontjából, valamint melyek az ezekhez kapcsolódó jogszabályok.
Kattints ide a lista megtekintéséhez!

Amiben számíthatsz a SAASCO-ra 

  • Műszaki, biztonságtechnikai tanácsadás
  • Termékkövetelmények beazonosítása

Szolgáltatásaink részletesebb leírását megtalálod a saasco.hu/Szolgáltatásaink menüpont alatt! 

Kérj személyre szabott ajánlatot itt!

 

 Tovább a 3. lépésre >>>