Loading...

6. lépés - Műszaki követelmények beazonosítása


A műszaki követelményeket jellemzően különféle, leggyakrabban harmonizált európai szabványok tartalmazzák. Ezek az egyes EU-s jogszabályok alkalmazásának elősegítésére elfogadott „európai szabványok”, amelyek önkéntesen alkalmazhatóak.

A szabványok alkalmazása ugyan nem kötelező, azonban ha az adott termékre vonatkozóan létezik harmonizált szabvány, alkalmazása jelentős mértékben megkönnyíti a gyártó dolgát. És persze a piacfelügyeleti hatóságok és a termékvizsgáló szervezetekét is, hiszen ezek tartalmazzák az elvárt minimális műszaki megoldásokat, paramétereket!

Ha a gyártó úgy dönt, hogy nem alkalmazza a harmonizált szabványokat, köteles bizonyítani, hogy az általa kiválasztott egyéb szabványok vagy műszaki megoldások használatának köszönhetően termékei megfelelnek az alapvető követelményeknek, azaz a saját megoldásai elérik legalább a harmonizált szabványokban előírt szintet.

A CE jelölést előíró jogszabályokhoz kapcsolódó harmonizált szabványok listája az EU hivatalos honlapjáról az Európai Unió minden hivatalos nyelvén letölthető! A szabványok díj ellenében érhetőek el a szabványügyi szervezeteken keresztül (hazánkban a Magyar Szabványügyi Testülettől).

A gépdirektíva harmonizált szabványai

Ahogy azt már korábban említettük, a szabványok alkalmazása ugyan nem kötelező, azonban amennyiben az adott gépre vonatkozóan létezik harmonizált szabvány, alkalmazása jelentős mértékben megkönnyíti a gyártó dolgát.

A gépdirektívához kapcsolódó harmonizált szabványok listáját az EU hivatalos honlapján találod, innen pedig a cím alapján próbáld meg kiválasztani, hogy a gépedre melyek vonatkozhatnak ezek közül. A szabványlista az Európai Unió minden hivatalos nyelvén letölthető!

"A"-, "B"-, "C" típusú szabványok

A gépekre vonatkozó harmonizált szabványok három típusba sorolhatóak. A szabványok kimondják magukról, hogy melyik típusba tartoznak.

"A" típusú szabványok

Biztonsági alapszabványok, amelyek azokat az alapfogalmakat, kialakítási elveket és általános szempontokat tartalmazzák, amelyeket minden gépre alkalmazni kell.

"B" típusú szabványok

Általános biztonsági szabványok, amelyek egy biztonsági szempontot vagy egy olyan típusú biztonsági berendezést tárgyalnak, amelyek a gépek egy nagyobb csoportjához felhasználhatók.

"B1" típusú szabványok

Mindig valamilyen meghatározott biztonsági szempontra vonatkoznak (pl. biztonsági távolságok, zaj).

"B2" típusú szabványok

A biztonsági berendezésekre vonatkoznak (pl. kétkezes kapcsolók, védőburkolatok).

"C" típusú szabványok

A gépek biztonsági szabványai, amelyek részletes követelményeket tartalmaznak egy maghatározott gépre vagy a gépek egy meghatározott csoportjára vonatkozóan.

 

Mi legyen az alkalmazási sorrend?

Amennyiben létezik az adott gép vonatkozásában „C” típusú szabvány, a gyártónak „könnyű” dolga van, hiszen nem kell tovább keresgélnie, ez a szabvány tartalmazni fogja az összes teljesítendő követelményt (persze általában ezek a szabványok is tartalmaznak sajnos hivatkozást egyéb szabványokra…)

Figyelem! Ha egy „C” típusú szabvány eltér egy „A” vagy „B” típusú szabványban található előírástól, akkor a „C” típusú szabvány előírásait kell figyelembe venni!

A termékre vonatkozó tényleges műszaki előírások ismeretében értékelni kell a gyártó felkészültségét, lehetőségeit, hogy egyáltalán lehetséges-e ezek teljesítése? Ha nem, akkor a termékötlet megváltoztatására lesz szükség, azaz vissza kell térni az út legelejére!

 

<< Vissza az 5. lépéshez Tovább a 7. lépéshez >>

Amiben számíthatsz a SAASCO-ra

  • Alkalmazandó szabványok kiválasztása
  • Elméleti képzés szabványkövetelményekről
  • Gyakorlati képzés szabványkövetelményekről és ellenőrzésükről
  • Tanácsadás a műszaki követelmények kiválasztásához, értelmezéséhez
  • Szabványváltozások figyelemmel kísérése